Šumska sova -Strix aluco (engl. Tawny Owl)

Izgled i opis

Šumska sova je sova srednje veličine sa velikom, okruglom glavom bez uškica. Oči su tamne i prilično krupne. Osnovna boja perja je sivkasta sa braon ili riđim poprečnim i uzdužnim prugicama. U Srbiji se sreću podjednako siva i riđa morfa ove vrste. Unutrašnja pera su svetlija. Rep je kratak, a noge operjale.

 

Rasprostranjenje i brojnost u Srbiji

Šumska sova naseljuje gotovo sve tipove šuma u Srbiji, plavne zone velikih reka u Vojvodini, pobrđa i planine, zabrane, parkove i vrtove. U Srednjih Srbiji se gnezdi 8.000-10.000 parova, a u Vojvodini oko 400-700.    

 

Kretanja

Odrasle šumske sove su privržene svojim teritorijama, dok mlade ptice lutaju do 100 kilometara od mesta izleganja. 

 

Staništa

Šumske sove žive u poluotvorenim listopadnim ili mešovitim šumama sa progalama, šumama uz reke, u parkovima i vrtovima sa starim drvećem.  

 

Ponašanje

Većinu aktivnosti obavlja tokom noći. Spretno leti među drvećem i dobro pamti svoju teritoriju. Preko dana se odmara u gostoj krošnji na grani, blizu stabla ili u kakvoj duplji, ispod krova, dimnjaka, na tavanu. Često napada uljeze koji ugrožavaju gnezdo ili potomstvo.  

 

Lov i ishrana

Hrane se vrlo raznovrsno, ali osnovu čine mali sisari do veličine pacova i ptice pevačice. Rado love krupnije insekte, žabe i guštere. U Srednjoj Srbiji uglavnom love šumske miševe, voluharice, pacove, rovčice i krtice.

 

Gnežđenje

Gnezda šumskih sova su smeštena prvenstveno u dupljama starog drveća, ređe na tavanima, stenama, tlu ili u otvorenim gnezdima drugih ptica. Rado prihvataju kutije za gnežđenje. Legu 2-6 ovalnih jaja u februaru i martu, na kojima ženka sedi oko 28 dana. Mladunci ostaju u gnezdu do starosti od 7 nedelja kada izlaze i prate roditelje. U starosti od od 3 meseca postaju nezavisni i napuštaju roditeljsku teritoriju. 

 

Ugroženost

Šumske sove su ugrožene sečom šuma i starih stabala sa dupljama, ubijanjem i proganjanjem, uznemiravanjam, nedostatkom plena, stradanjem na putevima.


© 2010-2015 Centar za zaštitu sova Srbije | Design by Templatemo