Ćuk - Otus scops (engl. Scops Owl)

Izgled i opis

Ćuk je mala sova čija obojenost perja pruža savršenu kamuflažu, podsečajući na koru starog drveta. Ima kratka krila, kratak rep i male uškice. Oči su žute.

 

Rasprostranjenje i brojnost u Srbiji

Ćuk naseljava celu Srbiju, od nizija do brdsko-planinskih predela. Procenjena populacija je 7.000-9.000 parova u Srednjoj Srbiji, a 70-100 parova u Vojvodini. 

 

Kretanja

Među sovama koje se gnezde u Srbiji, ćuk je jedina prava selica. Nakon gnežđenja, preleće Sredozemlje i zimu provodi na savanama zapadne i istočne Afrike. Ćukovi dolaze u Srbiju tokom marta i aprila, a odlaze u avgustu i septembru. 

 

Staništa

Ćukovi naseljavaju otvorena i poluotvorena staništa sa usamljenim drvećem ili manjim zabranima, parkove, vrtove, kamenjare. Izbegavaju guste šumske komplekse. 

 

Ponašanje

Ćuk je tipična noćna ptica, najaktivnija od sumraka do ponoći. Preko dana se odmara na drveću, u rupama zidova, stena ili drveća, na starim zgradama.    

 

Lov i ishrana

Osnovna hrana ćukova su krupni insekti, kao što su skakavci, zrikavci, bube, moljci, ređe paukovi, gliste, mali sisari, ptice, gmizavci i vodozemci. Lovi sa osmatračnica, često oko sijalica ili ulične rasvete gde hvata insekte. Gvalice ćuka su jako male, pune ostataka od insekata.  

 

Gnežđenje

Za gnezda najčešće bira duplje u drveću, ređe ljudske objekte ili gnezda drugih ptica. Rado prihvata kućice za ptice. Ženka obično nosi 3-4 ovalna, bela jaja u razmaku od po 2 dana. Mladi se izležu nakon 4 nedelje, a iz gnezda izlaze kada su stari oko 4 nedelje. Sa roditeljima ostaju još nekoliko nedelja dok ne postanu sposobni za samostalan život.

 

Ugroženost

Ćukovi su najviše ugroženi nedostatkom hrane i mesta za gnežđenje. Intenzivna poljoprivreda uslovljava manjak plena i prisustvo raznih otrova. Nedostatak mesta za gnežđenje je posledica seča starih stabala i obešumljavanja. Veliki broj ćukova strada na seobi širom Mediterana zbog krivolova.


© 2010-2015 Centar za zaštitu sova Srbije | Design by Templatemo