Mala sova - Glaucidium passerinum (engl. Pygmy Owl)

Izgled i opis

Mala sova je najmanje sova u Evropi, okrugle glave bez uškica. Osnovna boja perja je  sivo-braon sa belim tačkicama. Donji delovi tela su svetli sa braon prugicama. Oči su male i žute.

 

Rasprostranjenje i brojnost u Srbiji

Spada u najmanje poznate vrste ptica u Srbiji, pa se ni o njenom rasprostranjenju ne zna dovoljno. Verovatno naseljava očuvane visokoplaninske četinarske šume iznad 1.000 metara nadmorske visine (Tara, Zlatar, Golija, Kopaonik, Stara Planina). Populacija u Srbiji je procenjena na samo 5-10 parova!  

 

Kretanja

Odrasle ptice su vezane za teritoriju i pomeraju se u niže zone planina jedino za vreme jakih zima. Mlade ptice mogu lutati i više stotina kilometara.

 

Staništa

Naseljava poluotvorene očuvane četinarske ili mešovite šume sa dosta starog drveća i podrasta. 

 

Ponašanje

Mala sova se najaktivnije oglašava u sumrak i svitanje. Mužjak „peva” se vrhova drveća i vrlo predano brani teritoriju od uljeza. Leti nalik detlićima. 

 

Lov i ishrana

Glavna hrana malih sova su voluharice, miševi, rovčice i male ptice do veličine drozda. Često prave zalihe plena (u dupljama drveća, kutijama za gnežđenje) koje mogu biti presudne za preživljavanje zime. Lovi sa osmatračnica ili iz zasede.

 

Gnežđenje

Gnezde se u dupljama drveća koje su najčešće napravili detlići. Ženka polaže 3-7 jaja u razmaku od po 2 dana, ali za razliku od ostalih vrsta inkubaciju započinje kada položi poslednje, tako da se mladi izležu istovremeno nakon 28 dana. U gnezdu ostaju narednih 5 nedelja, a osamostaljuju se sa oko 5 meseci starosti.

 

Ugroženost

Mala sova je ugrožena promenama u staništu kao što su seča starih stabala, smanjenje broja detlića, odumiranje šuma usled kiselih kiša, povećanje broja šumskih sova.


© 2010-2015 Centar za zaštitu sova Srbije | Design by Templatemo