Baza podataka za sove nastradale u saobraćaju

Centar za zaštitu sova Srbije od 2011. godine započinje samostalni projekat beleženja sova nastradalih na putevima u Srbiji. Pored nestanka staništa, trovanja i direktnog proganjanja od strane čoveka, veliki broj sova u Srbiji strada i na saobraćajnicama. Brojne studije iz raznih delova sveta veliku smrtnost sova na putevima objašnjavaju kroz činjenice da putevi presecaju i fragmentišu prirodna staništa, vegetacija oko puteva redovno se kosi i predstavlja dobro stanište za glodare (njihov načešći plen), dok su metalne ograde, stubovi i znakovi često jedine istaknute tačke sa kojih sove osmatraju i love.

Na području Srbije do sada nije sprovedena ekološka studija koja bi pokazala koliki je stvarni uticaj saobračajnica na populacije sova i ostalih divljih životinja. U toku popisa zimskih jata utina, volonteri na projektu „Otvori oči!“ usputno su sakupljali podatke o mortalitetu sova na putevima u Vojvodini. Preliminarni rezultati ukazuju na učestala stradanju utina i kukuvija na regionalnim putevima koji su boljeg kvaliteta i tamo gde se vozila kreću većim brzinama. Na osnovu dosadašnjih iskustava uvideli smo potrebu za sistematskim praćenjem stradanja sova na putevima u Srbiji kroz zaseban projekat. Pozivamo sve zainteresovane da nam se jave kako bismo zajedno uspostavili bazu podataka i uticali na donosioce odluka da prilikom izgradnje novih puteva stradanje sova i drugih divljih životinja razmotre kao ozbiljan problem.

Molimo svakoga ko pronađe sovu stradalu na putu da je fotografiše i da nam javi tačan lokalitet i datum. Ukoliko je moguće, molimo vas da odredite GPS lokaciju ili opisno navedete na kojoj deonici puta je ptica nađena.

Sve podatke potrebno je upisati u formular koji možete preuzeti ovde >> .

Dobrodošli su i nepotpuni i stari podaci. Ispunjene formulare pošaljite na e-mail: sciban.marko@gmail.com

 


© 2010-2015 Centar za zaštitu sova Srbije | Design by Templatemo